Zes supertips voor herfstfotografie

Het seizoen met de mooiste kleuren en prachtig licht om deze kleuren subliem vast te leggen op camera is de herfst. De verschillende tinten rood en bruin die de natuur in zich herbergt, zijn wonderbaarlijk. Voeg daar een prachtig ochtendlicht aan toe met een beetje dauw en je bent al snel aan het schilderen met licht.

Dus sta eens voor dag en dauw op en trek erop uit, bewapend met je camera. Wij zijn ervan overtuigd dat je met de zes onderstaande supertips voor herfstfotografie hele mooie dingen kunt vastleggen. We wensen je in ieder geval veel plezier.

Tip 1

Nevel vastleggen? Neem je statief mee

De ochtendnevel in combinatie met de kleurige herfst levert prachtige beelden op. Het fotograferen van nevel vraagt een lange sluitertijd. Het is zelfs voor een professionele fotograaf lastig om de camera langere tijd stil te houden. Neem daarom altijd je statief mee op pad.

Tip 2

Herfstkleuren vangen? Gebruik een hoog diafragmagetal

Een hoog diafragmagetal zorgt ervoor dat zowel de voorgrond als de achtergrond scherp blijft. Hierdoor kun je prachtige kleurschakeringen maken van de verschillende kleuren herfstbladeren.

Tip 3

Less is more

Als je in het bos loopt, dan is de hele omgeving mooi. Probeer echter te focussen op één onderwerp. Bijvoorbeeld een groep paddenstoelen, of slechts één paddenstoel. Voor het fotograferen van één paddenstoel is een macrolens wel aan te raden. Maar wist je dat je ook een omkeerring kunt kopen voor een spiegelreflexcamera? Hiermee kun je een bestaande lens omgekeerd op je camera plaatsen. Zo maak je snel van een telelens een macrolens. Handig!

Tip 4

Regen is verfrissend

Voor zachte en pastel-achtige kleuren, ga je erop uit als het regent. De regen voorziet alle natuur van een mooie glans. Bovendien zijn regendruppels zelf prachtig om vast te leggen. Geniet van de gezonde buitenlucht en zie hoe mooi de regen kan zijn.

Tip 5

Neem een vuilniszak mee

De bladeren vallen van de bomen, paddenstoelen schieten uit de grond, en de aarde is bezaaid met eikels, beukennootjes en kastanjes. Redenen te over om laag bij de grond te fotograferen. De mooiste foto’s maak je dan niet van bovenaf, maar vanaf de zijkant en soms zelfs vanaf de onderkant. Dan moet je laag gaan zitten. Ja, soms zelfs liggen. Om dan niet helemaal doorweekt te raken, neem je een vuilniszak (of twee) mee, waar je op kunt zitten of liggen om dat ene beeld te kunnen vastleggen.

Tip 6

Ga van die automaat af

Camera’s worden steeds beter en steeds innovatiever. Je hoeft eigenlijk niet meer zoveel na te denken om een leuk plaatje te schieten. Bijna alles kan met de automatische instellingen. Maar wist je dat je camera moeite heeft met scherpstellen bij weinig contrast? Doe het zelf, dan heb je er veel meer controle over. Oefen ook eens met het instellen van de witbalans op je camera. Je zult versteld staan van de mogelijkheden van je camera.

Benieuwd wat we voor jou kunnen doen?

Benieuwd wat we voor jou kunnen doen?

Pin It on Pinterest

Interessant?

Voel je vrij om dit te delen!