Steunkleuren, proceskleuren, wat is het verschil?

Een traditionele pers drukt – voor bijvoorbeeld een kleurenfoto – in slechts vier kleuren. Dit zijn cyaan (lichtblauw), magenta (roze), geel en zwart. We noemen dit proceskleuren. Door die vier kleuren op een afgesproken manier in (raster)punten te rangschikken, lijkt het alsof we met onze ogen miljoenen kleuren waarnemen.

Onze hersenen nemen een loopje met ons

En dat is nog niet alles. Onze hersenen denken namelijk dat we met die vier kleuren alle mogelijk denkbare kleuren kunnen maken. Dat is niet waar. Sommige kleuren kun je niet nabootsen met de vier proceskleuren. Denk bijvoorbeeld aan goud, zilver, maar ook bepaalde soorten groen en oranje zijn moeilijk na te maken.

Wat is een steunkleur?

Als je toch die kleur wilt, bijvoorbeeld voor je logo, dan maakt de inktfabriek die kleur voor je. Dat heet een steunkleur. Een steunkleur gebruiken we niet alleen als we de kleur niet na kunnen bootsen met de vier proceskleuren. Soms kiezen we een steunkleur om ervoor te zorgen dat een logo altijd in dezelfde kleur wordt gedrukt.

Een steunkleur betekent bij drukwerk altijd een extra drukgang. Toch gebruiken we een steunkleur ook om de kosten te drukken. Bij een logo dat uit vier kleuren bestaat, heb je bijvoorbeeld altijd vier drukgangen. Bij een logo dat uit een steunkleur en zwart bestaat maar twee.

Printers en steunkleuren

Steunkleuren kun je alleen gebruiken bij drukwerk. Printers kennen in principe geen steunkleuren. De steunkleuren die wij gebruiken zijn de kleuren van Pantone, ook wel PMS kleuren genoemd. Dit is de standaard in Nederland en Europa.

Benieuwd wat we voor jou kunnen doen?

Benieuwd wat we voor jou kunnen doen?

Pin It on Pinterest

Interessant?

Voel je vrij om dit te delen!