Kleur in je huisstijl!

Kleur is een belangrijk onderdeel van jouw product of logo. Het is mede bepalend voor de uitstraling omdat iedere kleur een betekenis heeft. Soms is die betekenis cultuurgebonden, soms is het een gevoelskwestie en soms hebben we ongeschreven afspraken over kleuren. Zo bevatten in het verkeer borden met rood altijd een waarschuwing. Het zou verwarring scheppen als we deze borden ineens groen maakten. Groen is de kleur van acceptatie. Bij een groen sein mag je door, bij een groen vinkje bij je examen heb je het goed gedaan.

Welke kleur past bij het imago van jouw bedrijf?

De kleur(en) in jouw huisstijl zijn bepalend voor de uitstraling van het bedrijf. Wil je een rustige, zakelijke uitstraling of wil je er juist uitknallen en opvallen? Heb je een fris en fruitig bedrijf, speelt duurzaamheid een belangrijke rol of is chique uitstraling belangrijk? Niet alleen de kleur, maar ook de tint en verzadiging maakt het verschil.

Om je een idee te geven van de betekenis van de kleur in jouw huisstijl, hebben we de betekenissen van een aantal kleuren voor je op een rijtje gezet.

Geel is de kleur van de zon. Het is een vrolijke en energieke kleur. Bij het gebruik van de kleur geel, is het gebruik van de omliggende kleuren heel belangrijk. De kleur geel wordt vaak gebruikt bij het weergeven van aanbiedingen en om een zomers gevoel te creëren.

Een verzadigde kleur oranje doet denken aan de herfst. De warme kleur geeft een rustgevende energie. Een felle kleur oranje, geeft juist veel energie, maar kan bij te veel prikkels in het ontwerp juist onrustig worden.
Als de oranje kleur fel is, dan moet hij met mate worden toegepast. Oranje functioneert ook als waarschuwingskleur.

Rood is de kleur van de liefde. Niet voor niets, kleurt de stad rond Valentijnsdag al snel rood. Daarnaast is het een gebodskleur. Daar waar rood is toegepast bij een waarschuwing (verkeersborden, reinigingsmiddelen, en dergelijke), betekent het ‘stop, doe het niet’. Als tegenhanger van de romantiek is rood tevens een agressieve kleur.

Roze, van nature een vrouwelijke kleur staat voor liefde en vertrouwen. Het is een zoete en vrolijke kleur die vaak wordt geassocieerd met baby’s en meisjes.

Paars heeft een chique, fluwelen uitstraling. In een grafisch ontwerp straalt het, zeker in combinatie met grijs, luxe en rijkdom uit. Paars is ook een spirituele kleur.

Blauw is een zakelijke kleur met een bepaalde status. Donkerblauw wordt veel gebruikt in grafische producten van de overheid. Denk aan de politie en de marine. Een lichtere blauw is wat frisser en wordt vaak geassocieerd met reinheid, water en gezondheid.

Groen is bij uitstek de kleur van de natuur. Daarom gebruiken veel producten die ‘groen’ (lees: een milieuvriendelijke uitstraling) willen hebben de kleur groen in hun logo. Groen is een neutrale kleur met een rustgevende werking. De kleur groen wordt om die reden ook vaak in ziekenhuizen gebruikt.

Zwart wordt in een grafisch ontwerp vaak als ondersteunende kleur gebruikt. Als hoofdkleur is zwart stijlvol en rustig, maar ook industrieel en technisch.

Wit is een serene kleur. Ook wit wordt in een grafisch ontwerp als ondersteunende kleur gebruikt. Het is niet zozeer dat een grafisch ontwerper wit toepast, maar het al aanwezige wit van het papier of het beeldscherm gebruikt om de juiste balans in een ontwerp te creëren.

Benieuwd wat we voor jou kunnen doen?

Benieuwd wat we voor jou kunnen doen?

Pin It on Pinterest

Interessant?

Voel je vrij om dit te delen!